Jak prawidłowo przechowywać węgiel?

Węgiel należy do popularnych, a jednocześnie niezwykle efektywnych energetycznie źródeł opału. Jest łatwo dostępny i oferowany w przystępnych cenach, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę ilość ciepła uzyskiwaną przy jego spalaniu. Węgiel kamienny wykazuje też dobrą trwałość, jednak przy jego przechowywaniu trzeba pamiętać o stworzeniu odpowiednich warunków zabezpieczających go przed utratą części właściwości. Przekonajmy się, o jakich zasad trzeba przestrzegać, magazynując węgiel.

Jakie są najważniejsze właściwości węgla?

Węgiel jest materiałem opałowym o bardzo wysokiej kaloryczności, a jego najlepsze gatunki osiągają nawet 31 MJ/kg. Zależy to od zawartości czystego węgla, która zwykle waha się od 75 do 92%. Węgiel kamienny pochodzący z dobrego źródła ma także niewielką ilość popiołu oraz małą zawartość siarki, co ma znaczenie zarówno ze względu na ochronę środowiska, jak i trwałość użytkowanej instalacji kominowej oraz samego kotła. Zawartość popiołu przekłada się bezpośrednio na częstotliwość jego usuwania.

W zależności od wykorzystywanego urządzenia grzewczego można wybierać węgiel różnych frakcji. W przypadku kotłów z podajnikami konieczne będzie stosowanie ekogroszku, w kotłach zasypowych lepiej sprawdzi się orzech lub kostka.

Co jest najistotniejsze przy przechowywaniu węgla?

Dla możliwości uzyskiwania dużej ilości ciepła najważniejszym parametrem węgla jest jego kaloryczność. W przypadku, gdy węgiel będzie mokry, znaczna część zmagazynowanej w nim energii będzie tracona przez odparowywanie zgromadzonej wody. W procesie tym można stracić nawet do 30% kaloryczności opału. Jedną z najważniejszych kwestii jest więc zabezpieczenie węgla przed warunkami atmosferycznymi. Kolejnym problemem będzie stopniowe utlenianie węgla. Przy długim przechowywaniu węgla ubytki mogą być spore – warto pamiętać, że im drobniejszy węgiel, tym straty mogą być większe z uwagi na dużą w stosunku do masy powierzchnię mającą kontakt z powietrzem. Optymalnym miejscem do przechowywania węgla będzie więc zamknięte pomieszczenie lub zadaszenie.